Tabor na Češkem – Chotebor (19. 8 – 26. 8. 2012)

V avgustu se nas je pet članov naše skupine udeležilo poletnega tabora na Češkem. Gre za tabor HIV pozitivnih oseb, pri čemer pa ne gre samo za pozitivne geje, ampak na splošno za vse pozitivne osebe, ki se združene v njihovi organizaciji (The Czech AIDS help society oz. AIDS pomoc). Tabor je potekal od 19. 8. do 26. 8. 2012 v mestu Chotebor.

Na Češko smo potovali z vlakom, s prestopanjem na Dunaju. Štartali smo v soboto popoldan, 18. 8. v Ljubljani, v Prago pa smo prispeli v zelo zgodnjih jutranjih urah naslednjega dne. Zbor udeležencev, ki so na tabor prišli organizirano v sklopu njihove organizacije, je bil ob 10h zjutraj na praški železniški postaji, odkoder smo z vlakom odpotovali v Chotebor.

Sam tabor je bil organiziran v manjšem počitniškem naselju, okoli 3km iz centra mesta. Spanje je bilo organizirano po sobah in manjših apartmajih. Prehrana je bila v restavraciji, ki se je nahajala v sklopu naselja. Bilo nas je okoli 50, večinoma gejev. Prejšnja leta je bil tabor za češke udeležence zastonj, letos pa so morali prispevati manjši znesek, saj so se tudi pri njih državne pomoči zmanjšale. Nam je bivanje in potovanje krilo društvo Škuc, iz sredstev za našo skupino.

Kakšnih delavnic na temo HIV ni bilo, ampak je vse skupaj potekalo bolj počitniško oz. družabno, saj je to za delavce v njihovi organizaciji na nek način tudi dopust. Med udeleženci je bil s strani organizacije prisoten tudi zdravnik, ki je bil na voljo vsem prisotnim. Neformalno so bili organizirani izleti v okolico, ki si se jim lahko priključil ali pa tudi ne. Veliko je bilo druženja, izmenjavanja izkušenj, zabav ipd.

Edini problem je bila težava v komunikaciji, saj Čehi bolj slabo govorijo angleški jezik, nekako so boljši v nemščini. Glede na to, da je slovenščina podobna češčini, se je vseeno dalo vse dogovoriti.

Tabor se je zaključil v nedeljo 26.8. po zajtrku. Ko smo z vlakom prispeli v Prago, smo si ogledali center njihove organizacije (Dum svetla). Gre za dokaj veliko hišo v centru mesta, blizu železniške postaje. Poleg preventive imajo tudi bivalne enote, kjer lahko bivajo HIV pozitivne osebe, ki imajo z nastanitvijo v lastni režiji oz. pri starših težave (nesprejemanje v domačem okolju, v študentskem domu ipd.). Imajo več tipov nastanitev – dormitorije ter večje oz. manjše garsonjere, ki so polno opremljene (kuhinja, kopalnica, wc). Vse je zelo lepo urejeno, dobro vzdrževano in čisto!

Po krajšem počitku so nas gostitelji odpeljali na ogled Prage. Ogledali smo si klasično Prago, sicer zelo na hitro, ampak vseeno zanimivo in zabavno! Ogledali smo si trg Vaclavske namesti, Karlov most, Hradčane, spili pivo ali dva ter po kakšnih petih urah prišli nazaj na njihov center.

Vlak za Dunaj je imel odhod ob polnoči. Zelo utrujeni smo popadali v ležalnike, ter se zbudili zjutraj na Dunaju. V Ljubljano smo se vrnili zgodaj popoldan!