Svetovna AIDS konferenca – Washington (2012)

V Washingtonu je pred veliko tradicionalno svetovno Aids konferenco potekala še ena manjša, 19. in 20. julija – to je bila že trinajsta mednarodna konferenca za ljudi, ki živijo z virusom HIV. Letošnji naziv tega srečanja je bil LIVING 2012.

Delo konference oziroma srečanja ter tudi aktivnosti mednarodne krovne organizacije okuženih se delijo predvsem na tri sklope:

  • dostop do zdravljenja, preprečevanje, oskrba in podpora,
  • človekove pravice,
  • mobilizacija skupnosti in aktivizem.

Te konference se nas je udeležilo okoli 250 ljudi iz različnih držav z vseh koncev sveta. Srečal sem nekaj znancev s prejšnjih konferenc, pa seveda veliko novih aktivistov. Delo je potekalo v več različnih manjših skupinah. Na koncu so sledili povzetki skupin ter končni rezultati.

Velika mednarodna aids konferenca, ki se je začela dva dni kasneje, je predvsem srečanje strokovnjakov (v glavnem s področja medicine), ki delujejo na področju virusa HIV, pa tudi politikov, novinarjev, pop zvezd, aktivistov, nevladnikov in sploh vseh, ki si prizadevajo za zmanjšanje epidemije in boljše zdravljenje. Konference se je udeležilo več kot 20.000 delegatov iz skoraj 200 držav (tudi slovenski infektologi so bili tam), vključno z 2.000 novinarji. Konferenca je potekala od 22. do 27. julija 2012 v Walter E. Washington Convention Center.

Zame je bilo dosti bolj zanimivo dogajanje v tako imenovani globalni vasi, kjer so imele različne organizacije, ki se ukvarjajo s HIV-om, svoje predstavitve; med drugim sem naletel tudi na skupine iz bivše Jugoslavije. Ves čas so potekali tudi kulturni dogodki in pa poseben filmski program, ki je prinašal filme s področja aidsa.