Sifilis

Sifilis je nalezljiva spolno prenosljiva bolezen, ki jo povzroča bakterija Treponema pallidum.

Vir okužbe: Več kot 95 odstotkov okužb nastane pri spolnih odnosih z okuženo osebo; nespolne okužbe so posledica poljubljanja, ugrizov in drugih dotikov z bolnikom, ki ima razjede na koži.
Inkubacijska doba: približno 3 tedne (lahko tudi že prej ali kasneje).
Diagnostika: Odvzem krvi
Znaki okužbe: Sifilis delimo na zgodnji in pozni (trajanje do enega leta oziroma nad eno leto) ter pridobljeni in prirojeni – glede na to, kako je do okužbe prišlo. Po treh do štirih tednih se na mestu, kjer je bakterija vstopila v telo skozi sluznico ali kožo pojavi neboleča razjeda, katere rob je otrdel. Zato se ta razjeda imenuje tudi trdi čankar. Trdi čankar se lahko pojavi na penisu, v žrelu, anusu (odvisno od vstopnega mesta bakterije oz., vrste spolnega odnosa). Trdi čankar je rdečkasto obarvan in iz njega mezi brezbarvna tekočina – zelo kužna! Po okoli osmih tednih po okužbi pogosto nastopijo simptomi, podobni gripi, predvsem pogosto bolečine v sklepih. Limfni vozli se po vsem telesu povečajo. Po desetih tednih se pri večini okuženih pojavi izpuščaj; sprva v obliki svetlorožnatih madežev, kasneje pa kot grobi bakreno obarvani vozlički oziroma bunčice (kondilomi).
Posledice: Pri nezdravljenem sifilisu se pri 8% do 10 % okuženih po desetih do dvanajstih letih pojavijo težke nevrološke motnje (lahko tudi prej). Četrtina nezdravljenih bolnikov zboli za nevrosifilisom (kronično vnetje osrednjega živčevja), ki vodi v demenco. Pojavijo se motnje hoje, mokrenja in odvajanja. Na koncu se pojavi še ohromelost, poškodbe obtočil in kosti.
Zdravljenje: Intramuskularne injekcije Penicilina (v določenem časovnem razmaku).