PREP, možna zaščita za tvoje partnerje

rep ((ang. PrEP, tukaj ga bomo zapisovali kot prep) je že na voljo v ambulanti za prep na Infekcijski kliniki v Ljubljani (naslov: Poljanski nasip 58).
Za pregled se naročite na telefonski številki 01 522 26 22 – med 8. in 9. uro, ter 13. in 14.45 uro.

Osnovne informacije:

 • Kaj je prep?
  Prep so preventivne tablete, ki te zaščitijo pred okužbo s hivom.
  To je eden od načinov za ohranitev spolnega zdravja, poleg na primer uporabe kondoma z ustreznim lubrikantom, komunikacije in dogovora s spolnimi partnerji, pepa, cepljenj, testiranja in zdravljenja.
 • Kako učinkovit je prep?
  Prep ne zagotavlja 100% zaščite, vendar je zelo učinkovit pri zaščiti pred virusom. Če ga jemljemo redno in po napotkih zdravnika, je zelo učinkovit. Prep ne zagotavlja zaščite pred drugimi spolno prenosljivimi okužbami.
 • Ali naj vzamem prep?
  Prep ni primeren za vse. Priporočljiv je za hiv negativne ljudi, ki imajo večjo verjetnost, da se bodo okužili s hivom. Razmislite o jemanju prepa, če menite, da pri vas obstaja veliko tveganje za okužbo s hivom ali pa pride pri vas v poštev kaj od tega:

● V zadnjih 12 mesecih so vam diagnosticirali spolno prenosljivo bolezen ● Nepravilno uporabljate kondome z več partnerji ● Med seksom uporabljate droge/kems ● Imate hiv pozitivnega partnerja, ki ne jemlje terapije ali ni dosegel merljive viremije ● Ste del populacije, kjer je hiv pogostejši, torej gej ali biseksualec, dodajamo še vse druge MSM in trans osebe.

Potreben bo posvet z zdravnikom, da skupaj ocenita kako primerna je zate ta oblika zaščite pred hivom.

 • Kako deluje jemanje prepa?
  Zaščita se jemlje vsak dan ali po potrebi. Zdravnik vam bo pomagal najti najboljši način za vas. Pomembno je, da naredite vse laboratorijske preiskave in redno hodite na kontrole, da spremljate učinek tablet prepa na vaše telo.
  Prep vključuje redno testiranje na hiv in druge spolno prenosljive okužbe.

Prep vam lahko predpišejo na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, za pregled se naročite na telefonski številki 01 522 26 22.

Na prvem terminu:

 1. Najprej razgovor z dr. Tomažičem.
 2. Sledi test na vse SPO
 3. Test jetrne in ledvične funkcije
 4. In nato čez nekaj dni pregled, (potrebna je napotnica osebnega zdravnika za vse teste na SPO) in če je na testih vse ok, dobite prep.
 5. Po 3 mesecih jemanja sledi kontrolni pregled.
  Uživaj varno!