Kopenhagen, 29. oktober – 2. november 2014

Maja letos, smo na delavnici na Primorskem gostili Henrika Arildsena, predsednika HIV Europe. Takrat so se pojavile odkrite želje o obisku Danske, nakar smo se odločili, da bo naša skupina za samopomoč, ki je letos poleti dobila tudi novo ime in novo spletno stran (Plushivisti.si), odšla na Dansko, kjer si bi v Kopenhagnu ogledali njihovo zasnovo organizacij, skupin, projekte na področju HIV-a.

Po usklajevanju smo se konec oktobra 2014 odpravili na Dansko, v prestolnico Kopenhagen. Prvi dan je bil namenjen dobrodošlici in pregledu programa, kjer smo se dobili z Henrikom in spoznali njegovega moža Andya, ki je zaposlen pri Aids Fondet Denmark.
Naslednji dan se je začel zgoščen urnik dejavnosti, ki so se odvijale vse dneve tekom našega obiska. Prvo smo se dobili v prostorih Danish AIDS Foundation v samem centru Kopenhagna.
Ko smo vstopili v prijetno opremljene prostore, kjer ni bilo čutiti nobene prostorske stiske in si podajali roke z nasmejanimi ljudmi, polnimi pozitivne energije, elana za delo,… smo dobili zagon in začelo pridno poslušati in konstruktivno sodelovati.

Tonny, Kristian in Lars so nam predstavili osebno svetovanje, ki poteka v domeni njihove organizacije. V letu 2013 so imeli v sklopu celotne države 3000 oseb katerim so svetovali. Statistika nas je malo presenetila. Največji delež svetovanja je pripadal heteroseksualcem (50%), nato si sledijo homoseksualci (44%) in biseksualci (6%). V statistiko so všteti le tisti, ki so svetovanja obiskovali redno (kar nekaj jih pride samo 1x). Dobili smo kratek vpogled v statistiko HIV okužb na Danskem. Država z 5.6 milijona ljudi ima 6000 oseb, ki živijo s HIV-om. Seveda so tukaj všteti le tisti, ki so v sistemu zdravstvene obravnave.

Osebno svetovanje je razvejano. Pristopi na katerih temelji osebno svetovanje poteka preko:

  • Individualnih svetovanj,
  • Gsm, e-mail svetovanj,
  • Izobraževanj,
  • Družabnih dogodkov,
  • Skupinskih svetovanj,
  • Courses oz. mindfulness,
  • V zadnjem letu so dodali tudi Skype svetovanja s katerim imajo zelo dobre izkušnje (razdalja ni več problem, bolj osebni stik kot preko e-pošte,…)

Svetovanje je anonimno (ne rabiš povedati kdo si), fleksibilno, diskretno, z različnimi pristopi, dobrodošli so vsi s HIV-om (ne glede na spolno usmerjenost).

Poslušali smo tudi način svetovanja in predvsem razmišljanja, katerega v Sloveniji zaslediš le redko. Vsak, ki ima HIV, je oseba katera živi s to boleznijo, zatorej ravno ta oseba »kontrolira HIV« in nihče drug. Večja vloga posameznika pri svojem zdravljenju je pomembna. Povedati svoje mnenje je nekaj, kar je potrebno prepoznati kot konstruktiven pristop k zdravljenju. Če ima oseba na zdravljenju stranske učinke, naj to jasno pove in zahteva spremembo svoje terapije. Na voljo je veliko možnosti zdravljenja, torej ni potrebe, da bi oseba trpela za stranskimi učinki, ki zmanjšujejo kvaliteto življenja. Biti aktiven v svojem zdravljenju in odnosu z zdravnikom je zelo pomembno.

Check points testiranja so razvejana in zastavljena tako, da je doseg optimalen. Testiranja potekajo tudi na cruising mestih, železniška postaja, savne, fetish klubi. Imajo kombije in šotore, kjer se potem lahko posameznik prostovoljno testira; ne rabi hoditi na kliniko, testira se torej lahko na kraju seksualne aktivnosti same.

Udeležili smo se predstavitve CHIP-a (University of Copenhagen, Department of Infectious Diseases and Rheumatology) pod vodstvom koordinatorice študije Tine Bruun (dipl. medicinske sestre), kjer smo dobili vpogled v partnersko študijo, ki poteka od leta 2010 in se bo zaključila leta 2017. Države, ki sodelujejo v študiji so: Avstrija, Belgija, Danska, Finska, Francija, Nemčija, Irska, Italija, Portugalska, Španija, Švedska, Švica, Nizozemska in Velika Britanija. V študiji lahko sodelujejo pari, kjer je eden od partnerjev HIV pozitiven in je na terapiji, drugi partner pa HIV negativen. Spolni odnosi v vezi pa potekajo brez kondoma. Vsi pari so pod zdravniškim nadzorom. Namen študije je širiti znanje o prenosu HIV-a, ko je oseba na učinkovitem zdravljenju s HAART terapijo. Dobili smo kratek presek že nekaj znanih rezultatov, kjer je jasno ugotovljeno, da je zaščita na terapiji 96%, medtem, ko je zaščita z kondomi le 80% (kondomi lahko počijo, se snamejo,…).

Dobili smo vpogled v težave, ki so podobne s katerimi se srečujemo osebe s HIV-om tudi v Sloveniji. Težave z zobozdravniki, zdravniki in medicinskimi sestrami v bolnišnicah, prikrita ali odkrita diskriminacija. Izvedeli smo o aktivnostih, s katerimi se bojujejo proti temu. Predvsem je v ospredju javna obravnava teh problemov, v povezavi z zbornicami teh poklicev.

Udeležili smo se strokovnega seminarja v največji Univerzitetni kliniki Rigshospitalet Copenhagen. Imeli smo simultano prevajanje v angleški jezik, zatorej je bil dogodek nekaj posebnega, predvsem s strokovnega stališča, kjer smo izvedeli veliko zanimivega, novega, koristnega. Največ govora je bilo o HIV organizacijah, testiranju, obravnavi HIV pacientov na kliniki, o samem zdravljenju, ki je na voljo na Danskem, o novostih na področju zdravljenja in zdravstvene obravnave. Zanimivo je, da ob pozitivnem rezultatu za zdravljenje na kliniki ne rabiš napotnice osebnega zdravnika, napoten si direktno na samo kliniko k specialistu.

Ogledali smo si Gay positive social centre in Copenhagen. Center z dolgo tradicijo, kjer ima vsak pozitiven možnost druženja, dobiti informacije, predvsem pa podporo ob težkih trenutkih, tudi pri osebah, ki imajo zdravstvene težave (telesne, čustvene). Spoznali smo člane te skupine, njihove prostore, ki so v lepi meščanski hiši, kjer imajo na voljo dovolj prostorov za različne dejavnosti (tudi svoj lastni fitnes in kuhinjo kot se šika ), kot tudi zimski in letni vrt v prečudovitem zelenem okolju.

Proti koncu našega obiska smo bili na Cross-over skupini, skupini za pomoč in informacije za tujce. Uvodoma smo na kratko predstavili našo skupino in razmere v Sloveniji. Prejeli smo veliko vprašanj in zanimanja, kako stvari potekajo v Sloveniji, kakšne imamo odnose z družbo, našo družino (glede na našo okužbo s HIV-om). Velik del skupine so ljudje iz Afriškega področja. V skupini so tudi ljudje, ki niso HIV pozitivni, imajo pa bližnjega, ki je. Velik del je članic, kar je bilo za nas nekaj novega. Skupina ima neizmerno prijetno vzdušje, vsi smo se strinjali, da ženski spol prinese dodatno energijo, ki na vzdušje vpliva konstruktivno ter optimistično.

Seveda smo si vzeli tudi čas za kratek ogled Kopenhagna, znanega Tivoli parka (odprt leta 1843) in druženja. Iskrene zahvale gredo organizacijskemu timu Henriku in Andyu, ki sta za našo skupino naredila izjemen program iz katerega smo neizmerno veliko odnesli in kar bomo lahko delili s preostalimi člani skupine na naslednjih srečanjih. Hvala vsem, ki so v programu sodelovali in delili izkušnje.

This slideshow requires JavaScript.