Zdravljenje

Okužbe s HIV ni mogoče pozdraviti, jo je pa mogoče dobro zdraviti.
Ljudjem, ki so jim diagnosticirali okužbo pravočasno in, ki prejmejo ustrezno zdravljenje in nego, imajo lahko enako življenjsko dobo kot nekdo brez HIV okužbe.

Kako se zdravi okužbo s HIV/AIDS?
Najbolj učinkovito zdravljenje je protiretrovirusno zdravljenje (ART). Deluje tako, da zavira in obdržuje določeno raven virusa v krvi .

Sedanje zdravljenje HIVa vklučuje več protivirusnih zdravil, kar imenujemo Highly Active Antiretroviral Therapy  (HAART).

Danes poznamo več vrst zdravil, ki so odobrene za zdravljenje okužbe z virusom HIV. Vsako zdravilo pripada enemu od šestih “razredov” zdravil proti HIV. Razredi se razlikujejo po tem, kako delujejo proti virusu HIV.

Najpogostejši razredi zdravil:

  • ITI – inhibitorji integraze (zavirajo virusni encim integraza)
  • NNRTI – nenukleozidni zaviralci virusnega encima reverzna transkriptaza
  • NRTI – nukleozidni zaviralci virusnega encima reverzna transkriptaza
  • PI – proteazni inhibitor (zavirajo virusni encim proteaza)

Večina ljudi na zdravljenju ima predpisano kombinacijo več različnih zdravil (iz več kot enega razreda). Ponavadi vsaj iz dveh ali treh različnih razredov. To zmanjšanje možnosti, da HIV postane odporen na zdravila. V zadnjem času so na trgu tako imenovane “single tablet”, kar pomeni, da je v eni tableti več različnih učinkovin iz različnih razredov. Trenutno “single tablet” na Slovenskem tržišču (še) ni. Zdravila je potrebno jemati redno, vsak dan. Zdravila se jemlje 1x/dan ali večkrat (odvisno od samih zdravil, zdravstvenega stanja in drugih okoliščin).


Kako deluje zdravljenje HIV?

Zdravljenje HIV deluje tako, da zdravila zmanjšajo in vzdržujejo raven HIVa v krvi na zelo nizkih ravneh. Količino virusa v krvi poimenjujemo kot  “virusno obremenitev”.

Cilj zdravljenja je doseči in ohraniti “nezaznavno ” virusno breme. To pomeni, da virus HIV ni mogoče odkriti s testi, ki jih najpogosteje uporabljamo za odkrivanje okužbe oz., ugotavljanje virusnega bremena. Nezaznavno virusno breme je cilj zdravljenja za vsakogar.

***

Mentalno zdravje
Kadar življenje zaradi HIV-a postane stresno, dolgotrajni stres pa okvari posameznikovo čustveno ravnovesje, povzroča depresijo, privede do samomorilnih misli ali pa vodi v škodljivo rabo alkohola in drog ter odvisnost, je dobro poiskati strokovno pomoč. Na Centru za mentalno zdravje v Ljubljani, v sodelovanju z Infekcijsko kliniko, deluje ambulanta za pomoč osebam s HIV. Tja vas lahko napoti vaš infektolog. Lahko nam tudi pišete na peter.zajc@psih-klinika.si in se dogovorimo za termin.