HIV še naprej ostaja svetovni zdravstveni problem, zahvaljujoč nevednosti in predsodkom

Ali zmagujemo v boju proti virusu HIV in Aidsu po svetu? Bilo bi zelo pogumno, če bi to z gotovostjo trdili. Kljub pomirjujočim besedam nekaterih politikov; znano dejstvo je, da je na svetu še vedno več kot 1,5 milijona smrti zaradi Aidsa vsako leto in približno 2,3 milijona novih okužb. Ampak najbolj šokantni, so naslednji podatki.

Več kot 35. milijonov ljudi živi z virusom HIV, vendar približno polovica njih za okužbo ne ve. Z drugimi besedami, približno 18 milijonov živi v nevednosti njihovega stanja. Zanje je to lahko katastrofalno, saj za njih zdravljenje z zamudo pomeni slabše možnosti za uspešen izid zdravljenja.

Mnogi od teh 18. milijonov bo živelo dalje po ustaljenem načinu; imelo (nezaščitene) spolne odnose in s tem posledično (nevedoč) širili virus. Novi primeri okužbe močno presegajo številke tistih, ki pričenjajo z zdravljenjem.

Škandal je, da je eden od glavnih razlogov, zakaj ljudje, ki so okuženi z virusom HIV ne gredo na testiranje, to, da bodo prišli ob steno diskriminacije in predsodkov. Zgoraj opisano situacijo lahko preslikamo v vsako državo, tudi v Slovenijo.

Strah pred testiranjem je še kako povezano s strahom diskriminacije in spremembe življenja, ki jo okužba povzroči. Z novimi učinkovitejšimi zdravili in novimi raziskavami bi se morali ljudje zavedati, da največjo nevarnost predstavlja nevednost in to, da za svojo okužbo velika večina ne ve. Ljudje, ki smo okuženi z virusom HIV in smo na terapiji nismo nevarnost – dobro bi bilo, da se tega v prvi vrsti zavedamo mi vsi, ki smo okuženi. To dejstvo pa moramo širiti naprej!

-č-lč-

 

 
 
 
 
 
 
 
(Vir: delno povzeto The Observer, N. Fowler, junij 2014)