Delavnica v oktobru 2008

Letos je med 3. in 5. oktobrom potekala vikend delavnica, ki je bila namenjena vprašanjem življenja s HIV-om in ostalimi spolno prenosljivimi boleznimi. Namenjena je bila s HIV-om okuženim gejem, ki smo vključeni v skupino za samopomoč.

Iz skupine se nas je udeležilo 9 članov in gostujoči predavatelj iz Londona, Gordon Mundie. Poleg tega je imel v soboto dopoldne predavanje tudi proktolog, dr. Boštjan Mlakar.

Udeleženci  smo se zbrali v petek popoldne. Ob prijetnem klepetu, večerji in nato sproščenem večernem druženju smo udeleženci, nekateri novi drugi stari znanci, pretračali vse kar se je novega dogajalo od zadnjega srečanja. Obenem smo se spoznali tudi z angleškim gostom in njegovim delovanjem v Londonu, on pa je spoznaval našo skupino.

V soboto dopoldne je po zajtrku sledilo predavanje dr. Mlakarja, proktologa, ki se ukvarja predvsem z boleznimi, povezanimi z gejevsko populacijo. Predaval je o različnih boleznih povezanih z anusom, prostato in na splošno o spolno prenosljivih boleznih (hemeroidi, klamidija, HIV, HPV, sifilis, hepatitisi ipd.). Informacije so bile zelo poučne in koristne, saj se mnogih dejstev tudi mnogi zdravniki ne zavedajo in je torej to skoraj edini način, da lahko tudi sami spremljamo novosti oz. da dobimo informacije, ki so pomembne za zdravo in kvalitetnejše življenje (ne samo tistih, ki so okuženi s HIV-om ali imajo kako drugo spolno prenosljivo bolezen – SPB).

Dopoldanskemu delu je sledilo kosilo, klepet ter sprostitev, ko smo si z morskim zrakom čistili sinuse in lovili sončne žarke. Popoldansko delavnico je prevzel gostujoči predavatelj Gordon Mundie.

Gordon prihaja iz Londona in je s HIV-om okužen gej. Doma dela v okviru organizacije Terrence Higgins Trust, ki se ukvarja s preprečevanjem širjenja HIV-a in, kar je še bolj pomembno za nas, z najširšimi vprašanji, ki se tičejo okuženih (socialna pomoč, delo, zdravje, partnerstva, seks, mentalno zdravje ipd.). Gordon vodi najrazličnejše delavnice. Na naši delavnici smo se posvečali vprašanjem, s katerimi se srečujemo skoraj vsakodnevno: ali povedati/se razkriti oz. kako se razkriti, komu se razkriti, da smo geji oz. da smo okuženi ipd. Druga tema pa je bila o varnem seksu, načini prenosa, kako zmanjšati možnost okužbe in mnogo drugega. Obravnavali smo probleme, s katerimi se slej ko prej sreča vsak, ki je okužen, ter odprli mnoga vprašanja, o katerih je vredno razmisliti. Predvsem so nam bile v pomoč izkušnje iz tujine, ki jih je z nami delil Gordon Mundie.

Po uradnem delu delavnice smo nedeljsko dopoldne namenili načrtovanju naslednjih korakov skupine ter razmišljanjem o pomenu in namenu tovrstnega delovanja.

Znova in znova namreč ugotavljamo, da je na vseh področjih največji problem komunikacija in informiranje ljudi o življenju s HIV-om. Mnogo je storjenega na področju preprečevanja širjenja HIV-a in ostalih spolno prenosljivih boleznih – a žal bolj malo na področju kvalitetnega življenja (v smislu zdravja in socialnega življenja) že okuženih. Še vedno je v družbi prisotna močna stigmatizacija, ki je nesmiselna (nemalokrat že groteskna) in otežuje življenje posameznikom. S tem se ubadamo znotraj skupine za samopomoč, ki v tej obliki deluje od leta 2005. Člani se dobivamo na srečanjih, ki so namenjena druženju in izmenjavi informacij, mnenj ter samopomoči. Skupini se lahko posameznik pridruži preko internetne klepetalnice, ki je namenjena s HIV-om okuženim moškim. Zaradi anonimnosti in varnosti podatkov je ta mreža zaprtega tipa. Navodila, kako se ji pridružiti, pa lahko posameznik dobi pri svojem infektologu.

Obenem deluje v sklopu skupine tudi anonimni telefon in elektronski naslov (gaypoz.si@gmail.com), kamor se lahko naslovi vprašanja. Oba kontakta sta anonimna – v obe smeri – in sta namenjena za prvi kontakt in osnovne informacije.