33. FESTIVAL LGBT FILMA, 25. 11. – 3. 12. 2017

Na letošnjem festivalu bo predvajanih kar nekaj filmov, ki se dotikajo hiva/aidsa. Izpostavljamo par filmov in vas vabimo k ogledu. Celoten spored festivala je na povezavi.

LJUBLJANA, KINODVOR – OTVORITEV
SOBOTA, 25. 11. – 21.00
Po gladini (Skipping Stones)
drama, Slovenija, 2016, barvni, 19′
Po neuspešni epizodi v Berlinu se Mitja vrne v Slovenijo, kjer ga čaka njegov fant Bojan. Snidenje se izkaže za težavno, saj Mitja poskuša Bojanu zaupati skrivnost, ki ga lahko stane njunega odnosa. Preden se mu posreči najti primeren trenutek za pogovor, mu stvari uidejo iz rok.

Ljubljana, Slovenska kinoteka
NEDELJA, 26. 11. – 20.00
120 utripov na minuto (120 battements par minute/120 Beats per Minute)
igrani, Francija, 2017, barvni, 135’, sp
Legendarna aktivistična skupina ACT UP, ustanovljena v Franciji konec osemdesetih let, je z direktno akcijo zahtevala takojšnjo raziskavo o epidemiji aidsa. Z gverilskim delovanjem so opozarjali na širjenje okužbe s hivom in na nujnost državnega ukrepanja. Film, ki je tudi dragoceni dokument časa, je na letošnjem cannskem festivalu dobil grand prix. Režiser Campillo se je kot scenarist podpisal pod film Razred, dobitnika Zlate palme leta 2008. Na festivalu LGBT-filma smo že predvajali njegov opazen film Eastern Boys (2013).
Po projekciji pogovor z režiserjem Robinom Campillom.

PETEK, 1. 12. – 21.00
Horizont dogodkov (Horizonte de eventos/Event Horizon)
dokumentari, Brazilija, 2016, čb, 15’, ap
Gabriel odkrije, da je hiv pozitiven in se odloči, da bo povedal vsem.
Po Louieju (After Louie)
drama, ZDA, 2017, barvni, 100’, svp
Sam bo kmalu star šestdeset let. Že vrsto let montira film v spomin svojemu prijatelju Williamu, ki je leta 1999 umrl zaradi aidsa. Tudi sam se spominja začetkov svoje slikarske kariere in aktivističnih časov, ko se je bojeval za pravice gejev in ljudi z aidsom. Samu ni mar za malomeščansko življenje, saj še vedno rad hodi na zabave, popiva, kadi in seksa s prostituti. Ko si omisli mlajšega ljubimca, se mora soočiti tudi s tem, da mladi aidsa ne dojemajo več kot smrtonosne epidemije, spremenil pa se je tudi odnos do aktivizma. Odličen prikaz generacijskega razcepa v gejevski skupnosti v devetdesetih in danes.

OFF – Metelkova, Ljubljana
sreda, 22. 11. – 20.00 Fantje naprodaj (Bai-Bai Boizu/Boys for Sale)
dokumentarni, Japonska, 2017, barvni, 76’, ap
V tokijski četrti Shinjuku je veliko barov, znanih kot »urisen«, v katerih mladi fantje prodajajo seksualne usluge za moške. V neposrednih intervjujih, prepletenih z animiranimi prizori, izvemo o nenavadnih, zabavnih in včasih grozljivih situacijah, v katerih se znajdejo ti seksualni delavci.